Σελίδες

Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Ιστορικό Χωριό

- Η Πρώτη Ελεύθερη Πρωτεύουσα Της Ελλάδας  


Σύμβολο Ελευθερίας


Αυτό το ιστορικό χωριό κουβαλάει στιγμές δόξας της σύγχρονης ιστορίας μας. Εδώ, στη Βίνιανη στις 10 Μαρτίου του 1944 ορκίστηκε η Π.Ε.Ε.Α. (Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης), πιο γνωστή σαν Κυβέρνηση του Βουνού, με πρόεδρο τον Μπακιρτζή. Έτσι, το όνομα αυτού του μικρού ορεινού χωριού (650 μέτρα) πέρασε τα σύνορα της χώρας και ταξίδεψε σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σήμερα, στο παλιό σχολείο όπου έδρευε η Κυβέρνηση του Βουνού λειτουργεί το ‘’μουσείο Εθνικής Αντίστασης’’. Από εδώ ξεκίνησαν τα τμήματα του Ε.Λ.Α.Σ. και του Ε.Δ.Ε.Σ. για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου. Δυστυχώς, αυτό το όμορφο χωριό με τα καλαίσθητα σπίτια και αρχοντικά εγκαταλείφθηκε από τους περισσότερους κατοίκους του μετά το σεισμό του Φεβρουαρίου του 1966 από το φόβο πιθανών κατολισθήσεων.







Η Νέα Βίνιανη χτίστηκε σε απόσταση 4 χλμ, με νέο σχέδιο και με τη συνδρομή της πολιτείας, αλλά δεν αποπνέει τον αέρα και τη γοητεία του παλιού χωριού. Σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής το παλιό πέτρινο ομώνυμο γεφύρι, πάνω από τα νερά του Ταυρωπού, το οποίο δε χρησιμοποιείται πλέον αλλά εξακολουθεί να μαγνητίζει με την ομορφιά του, την αντοχή του και την εναρμόνιση του με το φυσικό περιβάλλον. Επίσης αξίζει μία βόλτα μέχρι το κοντινό ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, τοποθεσία με ωραία θέα προς τον Ταυρωπό. Τέλος, οι λάτρεις των σπορ θα βρουν στην περιοχή της Βίνιανης την ευκαιρία να διασχίσουν τον Ταυρωπό με canoe ή rafting και να θαυμάσουν τις φυσικές ομορφιές και τα γεφύρια του.

Αποστάσεις:
Από Καρπενήσι: 35 χλμ
Από χιονοδρομικό κέντρο: 44 χλμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου